Frida & Seth

Vecka 37

Publicerad 2007-06-27 21:16:21 i Frida W,

Idag var jag hos barnmorskan igen och kollade till mina värden och bebisens hjärtljud. Idag räknades de till 144, vilket då skulle tyda på att det blir en Linn som anländer närsomhelst från NU och några veckor!

Nu betraktas barnet som fullgånget och är redo för sin resa till livet utanför livmodern. Att föda mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 anses normalt.

Mitt i sommaren har jag fått stränga order om att inte dricka mer än EN KLUNK vatten åt gången, för att jag samlar på mig så mycket vätska! Nätterna har varit nästintill olidliga den senaste veckan, då det känts som att mina händer och fötter ska explodera! Mina "manshänder", som Patrick beskrev dem..! Nu är jag väldigt törstig! Så fort man inte får lov till något, är det det enda man tänker på! Lätt jobbigt. Således talar vi inte om vikten idag...

Sen fick jag även ett par insomningstabletter, för att se om de kan hjälpa mig få sova ordentligt snart! Just nu längtar jag tills jag har gjort kväll, borstat tänderna, krupit ner under täcket och svalt det där pillret! ZZZZZZZZZZZZZ! 

Bebisen har man inte kunnat missa idag! Det har sparkats ordentligt, den har rullat runt, fått min mage att peka och puta åt alla möjliga håll och om man mött mig under långpromenaden idag, hade man säkert kunnat se en vågrörelse under tröjan min på nån meters avstånd! Tyvärr, tjejer, som klämde allt vad ni hade igår kväll - det verkar finnas lite scenskräck i ungen! Ni får komma förbi på lite fika snart, så ska vi se om vi inte kan få bebisen att göra några konster!

I vecka 37 är medelkroppslängden 49 cm från hjässa till häl, vikt 3 kilo.


Våran andra bebis - Tilde - ser lika tillrufsad och trött ut som jag känner mig, så jag ska se om vi ska ta kvällspromenaden nu och göra en tidig-kväll!


image182

Mumma kardemumma

Publicerad 2007-06-21 18:37:45 i Frida W,

Imorgon är det återigen midsommarafton, en av årets höjdpunkter på listan över festligheter! Vi ska på knytkalas i Kusmark ett gäng, där temat för maten är fisk! Det ska bjudas på bland annat sill, surströmming, lax, räkpaj, silltårta och mandelpotatis! Kanske finns där även en fiskdamm, då jag tippar att minst ett par småknoddar kommer att tulta runt där under middagen!

Jag zappade mellan tv-kanalerna en dag och fastnade framför Saras kök, där de höll på att förbereda en härlig picnic-korg! Dessa bullar knådade jag ihop i tisdagskväll, och de var verkligen helgoda och perfekta för mitt kalas!

image129

Blåbärsbullar modell JÄTTE!


13 dl mjöl
5 dl mjölk
150 g smör
1½ dl socker
25 g jäst
2 msk kardemumma
1 tsk salt
1 paket blåbär, frysta
150 g mandelmassa
1 påse mandel, flagad
 
Smält smöret i en kastrull. Slå på mjölken och lös upp jästen i vätskan.


Tillsätt sockret och mjölet (men spar 2 dl till utbakning) och blanda till en deg som ska vara lite kladdig.


Låt vila i rumstemperatur i minst en timme, gärna längre.


Sätt ugnen på 175 grader.


När degen jäst färdigt delar du den i fem delar, som du med mjölad hand plattar till så att de blir ca 1 cm tjocka rundlar. Lägg på två plåtar och häll på blåbär, riven mandelmassa och flagad mandel efter behag.


Grädda 15 min.

Kardemumman gör susen i denna bulldeg, och blåbären ger en läcker finisch på läpparna efter fikastunden! Dessa stora läckerheter är perfekta som picnicfika, och en bulle räcker lätt till 4-5 personer!

Så sätt igång att baka!

Nu har vi nästan allt

Publicerad 2007-06-20 23:12:36 i Frida W,Ikväll var det kalas i Ersmark! Vi bjöd på sju sorter, som sig bör, men ingen verkade våga äta ordentligt, så först till kvarn får av alla kakorna smaka!

Det anlände ett väldigt stort paket tillsammans med gästerna, som visade sig vara till mig! Ett skötbord som mina syskon med respektive snällt skruvade ihop! Nu ska här köpas in blöjor, tvättservetter, puder och oljor, så är vi redo att ta hand om bebisen! Min sambo hade i sitt stilla sinne trott att det ska gå åt ungefär tre blöjor om dan för nyfödda paltar, och det hade man ju kunnat önska när man börjar räkna på den månadskostnaden! När vi sa åt honom att tänka på hur det var att ha valp i början, och hur ofta man fick springa ut med henne, började han förstå att det kan handla om betydligt fler blöjbyten under ett dygn! Vi gick in på Konsum i Bureå i lördags för att köpa Up and Go-blöjor till våran hund som är i löpen (för att hon skulle kunna tillbringa dagen och kvällen med mina föräldrars hanhund när vi var borta), och vi insåg då att det är tur att man får barnbidraget!

Sen fick jag och min syrra varsin bok om "att välja namn", vilket satte igång en diskussion runt vilka namnförslag som cirkulerar, om släktnamn, vad man ska tänka på, vad vissa inte verkar tänka på och svårigheten om att kunna enas!  Jag ska läsa igenom boken ordentligt en annan dag, för att se om vi kommer på fler förslag, men just nu verkar Linn och Vidar ligga bra till för våran bebis! Det är nästan lite jobbigt att berätta vad man tänker i namnväg, för de-flesta-känner-nån-som-heter-så-och-den-personen-var-hemsk-eller-det-var-inte-bra-eller-bara-vad-fult-och-konstigt-eller-så-är-det-ett-jättebra-namn..på-nån-annan..! Ja, vad man ska våndas innan det är helt bestämt och namnet skrivs in i kyrkboken! Inte bara för ens egen skull, man måste ju också ta hänsyn till barnet, och om namnet de får kan leda till missgynnsamma smeknamn, glåpord och sånt... Det är viktigt att ta såna saker i beaktning när man ska välja åt nån annan. Jag menar, de föräldrar som satte sin pojk i skolbänken med dubbelnamnet Sam Lage kan ju inte ha funderat särskilt hårt!

År 2006 var de populäraste namnen för flickor; Emma, Maja, Julia, Agnes och Alva. På pojksidan fanns; Lukas, Oskar, William, Elias och Filip som de mest representerade namnen.  Linn hade plats 47 på namntoppen förra året, och Vidar plats 103.

Vecka 36

Publicerad 2007-06-20 13:37:56 i Frida W,

                                                                                image122


Nu är det inte mycket länge kvar! Var hos barnmorskan igår igen, och nu var hon mycket nöjd med mina värden och blodtrycket. För första gången hade jag också gått ner ett kilo sen förra besöket, vilket kändes stort för mig! (Man kan verkligen ibland glädja sig åt det lilla!) Viktuppgång med fyra och en halv veckor kvar; 18 kilo.

Många har åsikter om magen, men de flesta är överrens om att den är rätt stor! Jag träffade en gammal lärare i slutet på februari som sa "ja, det där är inte många veckor kvar va?" (jo, mer än halva tiden, typ...), och för nån vecka sen frågade en jobbarkompis "skulle inte du ha i maj?"! Sen är det kul när folk kan "se" på hur man bär, formen på magen och så vidare. En kompis syrra var helt inställd på att  "det här är en tjejmage, jag har aldrig haft fel"! I helgen sa en kvinna att om det sparkar mest på höger sida (och det har det gjort under hela graviditeten för mig), så ska det bli en kille, så har det varit för alla hon känner. Men mest övertygad om vad vi ska få med oss hem från BB är ändå våran granne Arne, fast han säger inte det till oss än, han bara vet...

Jag läser som vanligt på nätet regelbundet. Bebisen väger nu ca 2,8 kilo och är runt 46 centimeter lång. Hjärnan är färdigväxt. En del psykologer säger att barnet redan nu är medveten om sitt ?jag? eftersom det kan svara på saker med till exempel sparkar när man trycker på och rör vid magen, något som var rätt populärt att pröva under lördagens bröllop!

"Nattsömnen blir ofta avbruten då du behöver ändra läge med kroppen."

Ja, eller hur? Min barnmorska påpekade mina mörka ringar under ögonen och kunde inte vara nog tydlig med att jag bara ska tänka på MIG nu, så att jag ska få vila så mycket jag behöver. Jag har hamnat i ett dålig reprisläge, där varje kväll ser likadan ut, med myror i benen, en mer vaken bebis, sparkar i magen och allmänt osmidig i rörelserna när jag ska ändra läge. Trots B-vitaminer och stödstumpor blir jag inte mindre restless i mina ben... Det är för att öva sig inför vad som kommer framöver, som man sover så lätt och vaknar för minsta lilla, sa hon också. Ja, det är ju bra att nån är beredd, tänker jag, och sneglar lite ilsket på min snarkande sambo som inte alls har problem med att somna på kvällarna...

Barnmorskan ville att jag till nästa vecka ska tänka på hur jag ser på förlossningen, om jag har några speciella önskemål som vi kan fylla i journalen, om smärtlindring, ställningar och så vidare... Svårt. Det känns fortfarande så främmande, det som nu när som helst kan starta, så vad kan man önska i förväg? Att det går relativt fort och smärtfritt? Går det?


Fester och kalas

Publicerad 2007-06-20 12:47:32 i Frida W,

Idag är ingen vanlig dag, för det är Fridas födelsedag - hurra, hurra, hurra! Jag och min syrra fyller tjugosex år. Det ska hållas kalas här i afton, så jag håller på att fixa och städa det sista. Men nu har jag rast. För att berätta om helgen som var.

Det blev lite av en religiös helg, med hela två kyrkobesök för min del. I söndags åkte jag och Anna till Kusmark, för att lyssna på "våran" kör, som sjöng för att fira den kyrkans 75-årsdag. Senare under dagen skulle jag ha åkt in till stan för att "bruncha" med tjejerna, men det var nån/några som var lite trött och slut, så vi får väl ta en matbit under Festivalen i stället! Illamåendet kan ha nåt att göra med att det nu var "dagen efter"...

För lördagen var vigd åt Jessica och Jonas bröllop i Bureå. Det var så väldigt vackert och tårfyllt! Sätt mig i en kyrka, med fina ord och orgelmusik, och man kan ge sig den på att jag kommer att grina! Jag är så imponerad av brudparet att de lyckades få fram sina bröllopslöften och behålla sminket på!Hela dagen var så där perfekt, i väder och i glada, rörda vänners lag! Festen hölls i Folkets hus, där de hade dukat jättefint, beställt otroligt god mat och bakat en jättefin tårta till bröllopsparet! Vi fick lära oss nya saker om de två, när familj och vänner drog upp episoder ur deras uppväxt och ungdom (oj, nu lät det som vi är 40!). Och lika svårt som i kyrkan var det att hålla masken och tårarna borta när de talade från hjärtat och lyckönskade brudparet! 

Vi sjöng snapsvisor, sånger om brudparet, med ljus i händerna, det sjöngs bra och dåligt, högt och svagt och brudgummen själv hade spelat in " Everything I do, I do it or you" i studio till sin brud! Mycket fint!

Som sagt, en mycket stämningsfull dag och kväll! Och grattis igen till herr och fru Möller! Håll till godo, här kommer lite mingelbilder! 

Vad gillar ni Patricks gamla bebiskläder?

Publicerad 2007-06-13 00:19:27 i Frida W,

image100

Kanske är det hellre hans brorsas, men det är ju tokläckert! Vi har fått ett helt gäng kläder i samma stil med utsvängda ben - det blir en stentuff krabat! Jag borde verkligen ta itu med att måla om byrån som vi ska få av mina föräldrar, för vi har fått hämta kassar med våra egna gamla kläder och de behövs verkligen en HEL byrå till allt!

Igår var jag på stan och köpte små-små sockar och en minimössa som jag ska packa ner i BB-väskan. Sen ska det handlas bland annat sockar till mig, amingströja och tidningar för slöläsning, för det har jag hört att det är bra att ha med när det är dags! Jag passade även på att baka igår, så nu är hela frysen full med bullar och snoddas (önskar mig verkligen en fullstor kyl/frys nu), och idag har jag varit på ICA och köpt mer ingredienser som mjöl och ägg, så jag kan fortsätta vispa och grädda! Man måste ju ha något att fördriva tiden med! Är det förresten nån som har plats ledigt i sin frys åt mina kaklådor?

Möhippa nummer två!

Publicerad 2007-06-12 23:57:33 i Frida W,

I lördags kidnappades sommarens andra brud av en motorcyklist som tog henne på en tur...Det var som vanligt en alldeles jätteskön dag, som innehöll en hel del god mat, tävlingar , öl, sprit, bad och dans för huvudpersonen! Alla vänner fick tävla med bruden i olika moment, där nya alkoholhaltiga drycker stod på spel för hennes del! Hon kämpade tappert tävling efter tävling, åt en sked kanel (som tydligen gör så att ens mun krymper fem storlekar, och man kan inte svälja!), kastade handske, åt kex, sög ärtor, sprang, snavade, vinglade, bröt arm och en massa mer! Vi fick njuta av stora tallrikar med exotiska frukter och bara härligt väder!

Vi har inget golv!

Publicerad 2007-06-12 23:38:00 i Frida W,Nu har sugbilen varit här idag, och det känns som att vi kommer längre och längre ifrån att bli färdiga! Just nu har vi verkligen inget golv att stå på! Möblerna trängs i köket och det ska hållas kalas här om en vecka! Det gäller att jobba hårt och gilla läget!

Renoveringen har startat!

Publicerad 2007-06-03 17:29:34 i Frida W,

Vi fick igår in en ny ytterdörr på våran gamla baksida, eftersom vi tänkt "vända på hela huset". För att få en egen infart har vi tänkt till och nu gjort upp ett hål i fasaden och täppt till med en vit sprillas ytterdörr. Av vardagsrummet tar vi en bit och gör en ny hall. Nu återstår att lägga golv, få upp nya innerväggar och tapetsera. Hjälp med detta mottages gärna!Alla dessa planer och ideér gör mig lätt stressad och det visade sig också på mitt blodtryck som jag var och kontrollerade igår hos barnmorskan. Det gäller för mig att våga släppa saker och passa på att vila, annars går värdena bara upp mer... Lättare sagt än gjort.

Idag har vi varit på Kåge marknaden och fyndat en takfläkt vid ett loppisbord. 150 kronor för ett svalare sovrum är ju inte fel i dessa varma dagar! Jag skulle även behöva fynda ett par svala kjolar, för det börjar vara lite för hett att gå i byxor. Nog för att jag inte gärna visar upp mina uppsvällda fötter, anklar och ben, men lite får man väl offra!


Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela