Frida & Seth

Lite lugnare på nätterna..?

Publicerad 2012-09-17 15:08:00 i

Idag var ett nytt läkarbesök inbokat för Seth, den här gången ville vi kolla upp hans snarkningar.

Både halsmandlarna och körteln bakom näsan är stora, men det ska i första hand opereras i näsan. Halsmandlarna kan komma att minska i storlek med tiden, så de avvaktar de med.

Körteln blockerar ungefär 75% av översta delen av svalget, och det är förmodligen den som är orsak till snarkningar och att jag upplever att Seth låter lite "tjock i halsen" när han pratar.

Vi fick fylla i ett formulär inför kommande operation innan vi gick hem. Vikt 22 kilo. Längd 118 cm. Seth blir kallad inom tre månader för att ta bort körteln.

 

"Under operationen ligger barnet på rygg och munnen hålls öppen med hjälp av ett instrument som håller ner tungan. Oftast skrapas körteln bort med en speciell kniv. Ibland används ett elektriskt instrument som gör att läkaren i stället kan suga bort körteln. För att kontrollera att hela körteln är borttagen, tittar läkaren antingen genom barnets mun med hjälp av en liten spegel, eller genom näshålan med ett optiskt instrument.

 

Blödningen som uppstår vid operationen stoppas genom att små, bollformade kompresser trycks på sårområdet. Ibland används en blodstillande pincett eller sug som med hjälp av elektricitet löder ihop blödande blodkärl. Operationen tar cirka 15 minuter.

 

Barnet har oftast inte särskilt ont efteråt, men om det behövs kan man ge smärtstillande receptfri medicin. Ibland kan barnet få lite feber dagen efter operationen, men det går över snabbt. Det är bra om barnet är hemma från skola och fritidsverksamhet ett par dagar efter operationen.

 

Det brukar direkt bli lättare för barnet att andas efter den här operationen. Barnet kan fortfarande snarka en del de första dygnen eftersom det kan vara svullet i området som opererats. Efter en dryg vecka har svullnaden gått ner helt och såret har läkt."

 


Hörseln är fortfarande ett frågetecken. Röntgen i somras visade att allt var UA i örat, men den kraftiga hörselnedsättningen som de sett förut är fortsatt ett faktum. Nu är nästa steg eventuellt någon slags hör-hjälpmedel, men med tanke på att testerna visar på så stort hörselbortfall i grunden är frågan om det finns något hjälper.



 

Duktig kille fick Kvantum-lunch efter lasarettsbesöket!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela