Frida & Seth

Seth showade på akuten!

Publicerad 2008-09-18 10:56:22 i Frida W,

Efter en långdragen förkylning hade problemen i tisdags morse satt sig i luftvägarna på Seth, och det pep liksom när han andades. Men lika glad och med samma fart sprang han runt och lekte, så det var inte förrän vid tre-tiden, då det satte igång att pipa ordentligt, som vi åkte till vårdcentralen. Där fick Seth inhalera adrenalin och svälja ner några kortisontabletter för att vidga luftvägarna, och det fungerade precis som tänkt.

När vi kom hem sprang sonen runt som vanligt och vi hörde återigen att pipandet kom tillbaka. Så jag ringde sjukvårdsrådgivningen som tyckte att vi skulle åka in på akuten för att få hjälp där.

Klockan var efter sju när vi kom fram, och Seth hade somnat i bilen, men så fort vi kom ut på parkeringen piggnade han till och såg sig omkring med stora ögon! Väntrummet på akuten var spännande, med alla leksaker och folket som satt där med oss och väntade! Seth undersökte allting och flinade upp sig mot de två par som satt i sofforna! Och när han sen blivit lite varm i kläderna struttade han förbi dem, som på en catwalk, på tå och drog upp tröjan och visade magen och så ner igen! Upp och ner med tröjan! Då kunde de inte hålla sig längre utan det brast liksom för alla, och vi skrattade så gott åt Seth! Och Seth, han flinade ännu mer och var nöjd med uppmärksamheten!

               

Inne på undersökningsrummet fick vi sen vänta en stund till, och innan läkaren hade tid med oss hade det slutat pipa ur Seth! Det är ju liksom alltid så, att man ska få dessa blickar på sig som säger "jaha, vad gör ni här egentligen"? Men samtidigt var det ju skönt att Seth lät så frisk som han bara kunde!

Vi frågade ju så klart vad det kunde tänks vara, men läkarna/sköterskorna kunde inte riktigt säga. Men innan vi åkte in goooglade jag på KRUPP.

"Krupp är en vanlig barnsjukdom som beror på att området nedanför stämbanden blir svullet, oftast på grund av en förkylning. Eftersom luftrören är ganska trånga hos små barn, kan redan en liten svullnad i svalget leda till att luften får svårare att passera.


Krupp brukar gå över inom en vecka. Barn som har haft krupp en gång kan få det igen i samband med nya förkylningar. När barnet kommer upp i fem-sex års åldern brukar besvären försvinna.


Symtom

Barn som får krupp brukar

  • få skällande hosta
  • bli hesa
  • få en väsande och ansträngd andning
  • få svårt att andas.


Låt barnet sitta upp - lugna och trösta.

När barnet har krupp kan man lindra besvären på följande sätt:

  • Ta upp barnet i famnen så att det sitter upp. Svullnaden i slemhinnan minskar om barnet kommer upp.

  • Försöka att trösta och lugna barnet så fort som möjligt. Om barnet är ledset, skriker och gråter blir besvären värre.

  • Öppna ett fönster eller gå ut med barnet. Sval luft kan minska svullnaden i slemhinnan.

  • Ge barnet något att dricka. Dryck kan lindra hostan.

  • Ge nässprej om barnet är täppt i näsan. Det kan göra det lättare för barnet att andas.

  • Vid hög feber ge barnet febernedsättande medicin."


Nu var Seth hemma från dagis igår, och idag kommer hans farmor och är med honom i glappet mellan att jag börjar jobba och Patrick slutar för dagen. Sen får vi se hur det blir imorgon, men Seth verkar må rätt bra efter omständigheterna. Nu är det bara mer snor som börjat rinna på han!

Kommentarer

Postat av: Elusen

Publicerad 2008-09-18 16:58:42

Jag hade krupphosta när jag var liten. Rätt ofta. Jag minns att det gjorde väldigt ont att hosta. Men det gick som sagt över. Vilket charmtroll han verkar vara

Postat av: Jottan

Publicerad 2008-09-18 19:32:29

Men stackars liten, hoppas han mår bättre nu.

Och stackars er som måste vara lite oroliga!

Det finns bättre saker att göra än att oroa sig för sina sjuka små älsklingar.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela