Frida & Seth

9 dagar över tiden...

Publicerad 2007-07-30 22:51:28 i Frida W,

Och nu börjar det äntligen hända grejer!

Jag har haft känningar av värkar sen inatt av och till. Jag steg upp vid halv elva idag, gick ut med hunden och åt frukost. Sen la jag mig igen och vilade till nästan halv två! Då kände jag att jag måste aktivera mig lite i varje fall, så jag tog hunden på en långpromenad och passade på att skvallra en halvtimme med Anna på mobilen. Fram tills nu hade jag inte några riktigt konkreta känningar, så jag tyckte inte att jag behövde berätta för nån om dessa. Men när jag kom hem och vi satt ute på altan och språkade med Patricks polare kände jag en riktig värk. En värk som smög sig på liksom, ökade i smärtgrad en stund, gjorde magen stenhård, fick Patrick att uppmärksamma mitt ansiktsuttryck och bli alert och sen planade den ut och den var över. Jag bad Patrick kolla vad klockan var då - 15:30 - sen har vi klockat värkarna efter det... De har kommit med ungefär 10-20 minuters mellanrum sen dess, men allt stannade upp för ca en timme mellan halv åtta och halv nio, till min stora besvikelse, men de är nu igång igen! Detta stadie kan hålla på länge har jag läst - det kan vara ända upp till 20 timmar...

Öppningsskedet är den första delen av förlossningen. Under den här perioden öppnar sig livmodermunnen samtidigt som barnets huvud roterar och tränger ner genom förlossningskanalen. Det sker genom kraftiga och regelbundna sammandragningar i livmodern, så kallade värkar. Värkarna är ofta inte särskilt smärtsamma, långa, täta eller intensiva. Ungefär som något starkare menssmärtor. Vanligtvis är det mellan fem till tjugo minuter mellan. När de blir mer regelbundna, börjar komma var femte till sjätte minut och trycker neråt kan det vara dags att ringa till förlossningsavdelningen och diskutera med en barnmorska.


Patrick börjar bli nervös och har lagt fram sina kläder som han ska ha med sig när vi åker in. Jag vågar inte riktigt hoppas på att det är på riktigt än, för det känns som att det kan stanna upp igen när som helst, men annars är jag väldigt förväntansfull och det hela känns så overkligt... Bebisen gör stora rörelser i magen, för att pocka på uppmärksamheten, tror jag. Den är nog redo att komma ut och hälsa snart..! 

8 dagar över tiden...

Publicerad 2007-07-29 17:15:06 i Frida W,

Varje morgon blir jag lika nedstämd och lite smått förvånad av att ingenting hänt under natten... Inga smärtor, inget blött kladd i lakanen...

Igår afton knackade grannen Arne på, med en liten bilbarnsstol i handen! Däri låg hans barnbarn Theo. "Jag ville bara visa på vad ni nu går och väntar på"! Den lille killen var så söt och jag blev återigen lite ställd inför det faktum att nyfödda bebisar är så pass stora ändå..! Det måste ha att göra med att jag såg en del prematurbebisar när jag gjorde praktiken på lassa! De kunde vara riktigt små! Men tänk vad som ryms i ens mage! Min bebis må ju vara i klass med Anna och Liddes två-månaders-bebis nu! Fatta... Kan det vara en sån stor människa som snurrar på där inne?!?

Patrick och hans bror jobbar på där nere med golvet till vardagsrummet. Jag äter kexchoklad. Fint fördelat!

En vecka över tiden...

Publicerad 2007-07-28 13:36:20 i Frida W,

Så var det lördag igen... Här börjar vi få kalla fötter ju längre det drar ut på tiden... Det är lätt att börja känna tvivel på allt möjligt när ingenting händer. Varför kommer inte värkarna igång? Hur ska vi kunna ta hand om en bebis? Hur ska jag kunna fixa en förlossning? Är vi verkligen redo för det här?

Det är lätt att ångra sig lite grann, när man tänker på vad man har, men inte kan se tydligt hur livet ska bli när bebisen väl kommer ut... Vi kan liksom det här nu. Men hur kommer livet te sig om en vecka till? Eller om nån timme bara? Men det är lite för sent att ändra planerna nu.

Vi ska till barnmorskan på tisdag och se om vi kan få lite hjälp på traven därifrån.

6 dagar över tiden...

Publicerad 2007-07-27 23:22:29 i Frida W,

Vi hade besök idag av lille Hannes (1 ½ år), som tyckte att våran skottkärra var ett kul redskap. Hans mamma tyckte hon hade gjort ett dåligt val i morse när hon klädde sin son i vit t-shirt och kom hit till oss, som har både en stor jord- och sandhög mitt på gården..! Hannes klättrade uppför dessa "Everest´s", knuffade skottkärran fram och tillbaka på tomten, föll då och då (men upp som en sol lika fort) i jorden, försökte få igång gräsklipparen, åt goda kakor som jag bakat och kollade läget i höggräset tvärs över vägen! Man kan verkligen sitta en hel dag och se på vad de små liven hittar på!

Tänk att efter nästa sommar är det min unge som ska jagas runt och hållas koll på!

Våra grannars son fick ju barn (en dag tidigt) för en dryg vecka sen, och jag frågade idag vad han skulle heta. "Theo", svarade Arne, "och din pojke då"? Detta är den grannen jag skrev om förut som sa sig veta könet på vår bebis, och som aldrig haft fel... Han har ju inte velat berätta för oss tidigare, fast vi bett honom, men nu sa han det till slut... Kanske är det då väldigt nära förlossningen... Undrar om han har rätt...

Idag har jag laddat för "hemmaigångsättning" genom att hämta ut bilbarnstolen från Barnens Hus (ifall det var den delen av boandet som fattades), ätit kryddstark mat, druckit en lättöl (som nog allt påverkade min skalle lite), gått promenader och gått upp och ner i trappan här hemma ett tag. Fast Patrick har velat stoppa mina försök, eftersom han sov så dåligt inatt! Aah, nu är det inte läge att vilja fördröja det hela!

5 dagar över tiden...

Publicerad 2007-07-26 11:06:04 i Frida W,

Jag kanske har lurat någon här när min dagliga bloggning uteblev i ett par dagar, jag som varit så duktig på att uppdatera min (ändlösa) graviditet. Anledningen är enkel, tyvärr inte den man mest hoppats på, men ändå en rimlig orsak. Vi grävde av telekabeln i måndags.

 

Det kom en grävmaskin med maskinist hit för att hjälpa oss med dräneringsarbetet, och kabeln kom i vägen. Vi har inte haft telefon och inget Internet. Och det fanns inte en chans för våra närmaste grannar heller att ringa eller surfa. De var lagom glada. Eftersom det redan var kväll när det hände fick vi vänta till morgonen efter för att ringa Telia och be om hjälp. De har nya rutiner på Telia. Nu är det röststyrt på Telia. Nu ska man "tala in sitt ärende" i luren, och kan alltid säga "hjälp" för att komma vidare. Vad skulle jag säga att mitt ärende var? "Jag har grävt av en kabel" "Kabelbrott" "Jag kan inte ringa längre" Jag fipplade lite med mobilen och råkade komma åt att trycka på nån siffra, då en röst säger "det låter som att du försöker använda knapparna"... "Tala in ditt ärende". Nej, vaddå? Jag hatar telefonsvarare! Så jag ligger (fortfarande) i sängen och piper till slut "hjälp" i luren. "Det låter som att du försöker använda knapparna"... "Nej", säger jag lite rådvill, "hjälp"..! Det är inte lätt att få hjälp inser jag och funderar febrilt hur jag ska kunna fixa detta nu då... Till slut säger rösten i andra änden att jag ska få använda knapparna istället - tonval, ja! Jag kommer efter en stund fram till en tjej som meddelar mig att problemet ska vara löst inom tre arbetsdagar! Ah, länge! Nu på tredje dagen vaknade vi av att televerketsnubbe var utanför huset och snodde ihop tåtarna igen!

 

Min sambo har semester nu! Det är jättebra! Han är full av energi och är väldigt aktiv hela dagarna. Det är inte jag. Jag får ligga kvar i sängen till 12-13 på dagarna (och har gjort det också). Patrick är skitduktig och har fixat allt med dräneringen och köpt byggmaterial till vardagsrummet. Jag har varit mattant. Och jag har hittills de senaste fyra dagarna bara lagat korv i olika former. Korvmackor, grillade chorizokorvar, korvgryta med potatis och korvpaj. Tur att vi bara haft middagsfrämmande en dag.

 

Igår kom en kallelse till blodgivningen. De måste tycka att mina bortförklaringar räcker snart. Jag har de senaste gångerna antingen jobbat, haft urinvägsinfektion, varit förkyld, haft praktik eller som nu då varit gravid. Med Internet nere så fick jag ju så lov att ringa dit och tala in ett meddelande om avbokning. Jag hatar telefonsvarare! PIIIIP! "Ja, hej... Ehh... Jag ville bara meddela att jag inte kan komma och lämna blod nu på den här tiden jag fått... Det är ju så att... Eller... Jag var alltså beräknad att få barn i lördags, och nu är vi alltså fyra dagar över tiden, så ja, jag har inte fått nån bebis än... Så det kanske dröjer lite till, vi får se... Just det... Och ja... Det här är alltså Frida Wikström, 810620... Som alltså inte kommer att lämna blod än på ett tag"..! Sen la jag snabbt på luren för att inte trassla in mig mer i detta svammel! Pucko! Jag kan inte med telefonsvarare!

 

Det är en jättefin dag ute idag.  Jag har skitont i hela kroppen, det känns som att det var jag som körde runt med skottkärran på tomten i förrgår. Fingrar och tår är sprängfyllda och jag är smått avdomnad i fingertopparna. Jag känner nu riktigt av min övervikt när jag ska stiga upp på morgon (ja, ja mitt á dan). Jag är i alla fall fortfarande ute flera gånger om dan på både korta och långa promenader med hunden. I tisdags kväll åkte jag till Kusmark, för jag hörde att det skulle vara badmintonturnering där. "Nu jävlar, ska vi sätta igång det här", tänkte jag i bilen på väg dit. Fast jag hade ju inget ombyte eller handduk för att rädda bilklädseln under hemfärden om vattnet skulle gå mitt i en serv... Ja, det fick gå på nåt vis... Tyvärr kom jag dit för sent. Turneringen var redan igång och poängtavlan var snart ifylld klart. Så det var inte meningen att jag skulle få pinna på där runt på badmintonplanen... Ja, och så ringde Patrick och sa att vi fått gäster, så det var bara att köra hem igen och sätta på kaffepannan!

 

Dagens sanning, som alla jag träffar verkar känna till; "inatt händer det"! Tänk att så många dagligen kan ha så fel!

Till råga på allt fick jag detta mail från Liberoklubben idag...

 
Hej Frida!  

Jag hoppas att förlossningen gick bra och att det var en fin upplevelse. Förmodligen kommer ni aldrig att glömma den dagen då ni kom hem med det nyfödda barnet från sjukhuset. De första dagarna hemma är underbara men kanske pirrar det också i magen - nu har ni ju inte längre direkt tillgång till en 'expert', utan ska klara allt själva. Jag är säker på att ni kommer att klara det.


Vi är ju för tusan inte klara än!

2 dagar över tiden...

Publicerad 2007-07-23 15:22:21 i Frida W,

Igår kväll satt vi hos grannfamiljerna vid "ko-knullar-kurvan" och snackade ett par timmar. Deras hus ligger i kurvan just innan de första kvarteren i Ersmark. Det är Patrick och hans polare som har lärt mig kurvans rätta namn, men jag vet inte varför den kallas så. De har så konstiga namn på allt möjligt de där killarna, och inte minst på allt folk, typ i klass med kurvans namn! Just nu kommer jag ju så klart inte på några såna riktigt strange smeknamn, men det är nog egentligen ingen som går efter sitt riktiga dopnamn i deras sällskap. En gång frågade nån efter en Daniel, och efter att ha varit bekant med killen i typ tre år hade jag ändå ingen aning om vem det kunde vara! I vårat tjejgäng är typ "Anna O" det mest besynnerliga!

Hursomhelst satt Jennie och höll en hand på magen i en god halvtimme i alla fall, lite avundsjuk sa hon sig vara. Och "herregud, vad det sparkar, det blir inatt det här!". Men både jag och Patrick kunde intyga att mer aktivitet har det varit de senaste veckorna, så detta var ingenting ovanligt för oss. Nej, tyvärr är det som det brukar... Vi kom i alla fall överrens om att om senast tre veckor är ungen ute! Den 31 juli har vi inbokat nästa besök hos barnmorskan, och då får vi se om det ska diskuteras igångsättning...

Inatt la jag mig vid två, och vaknade till strax före fem, nöjd över insikten att jag troligtvis fått sova en liten stund i alla fall! Sen steg jag upp med sambon och hunden vid nio och åt frukost, för att sedan lunka upp till sängen igen när de två drog iväg till Kusmark. Jag tillät mig att ligga kvar där till tjugo över ett, och sov då större delen av tiden. Skööönt! Jag har fortfarande inte varit utanför dörren idag, vilket känns lite dumt med tanke på att vädret ser väldigt fint ut! Men det kommer nog fler dagar!

I afton ska det grävas här runt vårat hus! Vi ska dränera för att undvika framtida regn- och tövatten att söka sig in under grunden. Sen nån dag framöver ska vi få hit en kille som ska krångla sig in i ett mindre hål i klädkammaren och krypa under köksdelen av huset, för att ta ut lite gammalt byggskräp som ligger och möglar. Vi ska förse honom med en blå overall, ögonskydd och munskydd och hoppas på det bästa! Anticimex-killen som var här och besiktade grunden "fastnade lite" där under, men han ruckade bara på överkroppen, kom lös och kröp lite längre in (!) för att få lite svängrum att vända! Jag blir lätt impad och väldigt rädd för såna som vågar sig på såna klaustrofobiska stunts!

image220

Det ser lite annars ut nu, men bakom den gröna korgen med brädor är nu hålet som ska krypas igenom! Inte stort...

1 dag över tiden...

Publicerad 2007-07-22 12:45:39 i Frida W,

Trösten är väl att folk säger att kroppen är mer redo om man går över tiden lite, det ska vara mindre risk för att spricka och ja, det ska gå smidigare. Det kan jag kanske köpa, men att man skulle ha som värsta lyxhotellet där inne vet jag inte..!

Kanske har du en så skön mage som bebisen vill stanna lite extra länge i.

Idag tror jag att jag ska sprätta lite pengar, om inte inne i stan, så i alla fall på Coop eller Maxi! Om man ändå hade ett litet hum om när allt ska starta - och hur, så skulle man ju våga ta sig lite längre bort. En tripp till IKEA hade ju inte varit fel, men jag vill inte vara där uppe när vattnet går!

Bebisen rullade och sparkade runt väldigt igår kväll, så jag försökte inte ens nån längre stund att ligga kvar i sängen. Jag ville förklara för min sambo hur det kändes, men jag vet inte om han fattade riktigt. "Som att du skulle ha en mindre fotboll i magen, och någon osynlig hand förde den hit och dit under huden!" Eller; "som att man har en massa bubblor i magen, typ som att någon fiser i vatten!". You see?

Nu har Patrick och Tilde varit borta i snart tre timmar för att sjösätta en båt, så morgonen har varit bara min! Men nu är de visst hemma igen!

En timme och en kvart kvar...

Publicerad 2007-07-21 22:45:17 i Frida W,

Fortfarande lugnt på bebisfronten. Detta kan bli en långdragen rysare känner jag! Håll er borta, humöret är inte på topp för blivande mödrar som går över tiden har jag läst!

Lördag...

Publicerad 2007-07-21 11:32:36 i Frida W,

Kom just att tänka på en sak... Förra gången Stefan Sundström spelade i stan var jag och Anna där och lyssnade. Dagen efter gjorde jag graviditetstestet, och fick reda på att jag skulle bli mamma... Igår spelade han här uppe igen (fast jag var inte där), men kanske ändå så här dan efter kommer jag att vara mamma! Inte alltför otroligt, va?

NU är dagen här!

Publicerad 2007-07-21 10:54:14 i Frida W,

Vecka 40+:


Är du förvånad över att bebisen inte har kommit ännu? Var inte det. Det är vanligt, speciellt bland förtföderskor, att man går över tiden. I genomsnitt går förstföderskor över tiden med fyra dagar. Kom ihåg att det beräknade förlossningsdatumet är en uppskattning, inte ett faktum.


Har småont i magen mest varje natt, men de övergår aldrig till the real thing... Har sovit väldigt bra måste jag ändå säga, så bra man kan när man springer på toa en gång i timmen!

Inför idag har jag nog redan gett upp hoppet.

Bara en dag kvar...

Publicerad 2007-07-20 23:31:22 i Frida W,

Så är alltså dagen här, med början om en halvtimme! Upploppet är avklarat, nio månader har gått!

Jag sov mina åtta timmar natten/fram till lunch till idag, så jag kände att det var dags att hämta hem Tilde från Yttervik. Hon blev inte speciellt överlycklig för detta, verkade det som... Hon viftade bara på svansen lite när husse välkomnade henne hem, sen gick hon och la sig under köksbordet och såg ut att sura! Men stämmer allt nu så får hon åka ut till stugan igen alldeles snart!

Det är rätt lugnt i magen. Min pappa sa att jag inte ska ha nån brådska, för han vet visst när det är dags, och bebisen kommer inte förrän på hans födelsedag - den 3 augusti! Jag vill inte att han ska ha rätt!

Ska se om jag kan ladda batterierna lite mer nu inatt, så sätter vi fart att få ut ungen på det officiella förlossningsdatumet - lördag. Imorgon!

Uppdatering torsdag

Publicerad 2007-07-19 20:31:49 i Frida W,

Jag hade en likadan natt som de flesta andra på senaste tiden, en vaken natt framåt fyra-fem-tiden. Med Tilde ur huset kunde jag i alla fall se fram emot en "ledig" dag och en härlig sovmorgon. Jag vaknade klockan halv nio. Så jag försökte somna om, men kunde inte. Jag såg lite tv och läste en gravid-tidning om andra tjejers magar! Jag blev lite nedstämd när de visade upp sina kulor, utan det minsta tecken på stretchmarks, något som har smugit sig på mig de senaste två veckorna... Min barnmorska och internetsidorna säger att det inte spelar nån roll hur mycket man än smörjer och oljar in, det är hormonellt det som orsakar linjerna, och dessa hudbristningar försvinner (i de allra flesta fall) efter förlossningen. Fast så klart kan man se dem något blekare på vissa långt efter man har fött... Jag borde ha befarat detta när jag fick min pepparkaksfärgade raggarsträng så tidigt! Nu har jag även ett hemskt blå-lila vågmönster på magen och jag vill inte visa mig i dagsljus!

Ja, ja, vem är väl perfekt?

Jag tillbringade i alla fall hela dan i sängen, bortsett från när jag åt frukost, diskade och dammtorkade på toaletten. När min sambo kom hem från jobbet vid halv tre steg jag in i duschen. Lite rastlös har jag allt känt mig, inte direkt trött, men det var skönt att inte måsta tänka på nån mer än mig själv. Jag förstår inte varför jag inte slocknar av trötthet, nu när jag sovit så kasst så länge, jag som alltid älskat att sova ofta och länge , and more important - kunnat göra det rätt obehindrat! Är det kanske naturens sätt att förbereda mig, och visa på att man kan klara mer än man tror speciellt när det gäller ens barn?

I afton har jag lagat mat (lite kryddigare), dammsugat, torkat golven och torkat fönstren på övervåningen. Fortfarande går inte vattnet... Vad göra?

Jag ska väl inte klaga så hemskt då jag inte ens gått över tiden än, men vi är många som väntar! Eller hur?

2 dagar kvar...

Publicerad 2007-07-19 01:08:31 i Frida W,

Jag gick och la mig för ett par timmar sen, men fick ingen ro i kroppen, så jag tänkte att det var bäst att stiga upp istället och trötta ut mig rejält vad datorn! Jag fick sen en idé och gick ut i sovstugan och hämtade min gamla almanacka som jag hittade där för nån vecka sen när jag rensade lite därute. Det är rätt kul att läsa igenom den, minnas de dagar man jobbat och de dagar man va ledig eller hade olika möten inbokade - både "business and pleasure"! I och med den stundande största händelsen i mitt liv får ni nu läsa om denna typ av information som jag hittade nedklottrad bland förra hösten/vinterns datum...

Den 12 november förra året gjorde jag ett graviditetstest hemma efter att ha kommit hem från Fars dags middag hos mina föräldrar. Jag vågade själv inte kolla, utan skickade in Patrick på toan för att läsa av stickan. Och han kollade och såg, jag kollade, vi läste instruktionspapperet, och kollade igen, läste papperet och tittade för säkerhetskull en sista gång, och ja, det verkade vara positivt! Två dagar senare gick jag på den öppna mottagningen hos barnmorskan för att få ett mer definitivt svar, och hon bekräftade snabbt att vi visst skulle bli föräldrar! Två dagar efter det besöket (16/11) berättade vi (nervösa) för våra föräldrar och närmaste vänner. Jag tyckte att det var jobbigt att berätta, lite för att det var så overkligt och för att man inte trodde det kunde vara sant, lite för att liksom måsta erkänna för släkten att "vet ni vad vi har gjort..." och lite för att jag inte gillar att vara i centrum och så... Jag började må dåligt ganska snabbt inpå att vi fick beskedet att vi väntade barn. En bra dag kräktes jag bara fem gånger... Jag lyckades hålla mina graviditetsbesvär hemliga på jobbet i två veckor drygt (30/11) innan jag kände att det var dags att delge arbetskamraterna nyheten på våran julfest! Den 20 december skrevs vi in hos barnmorskan. Hon hette Irene. Det känns länge sen nu. Illamåendet gick till slut över vecka 12, fast det kändes som att jag hade legat över toastolen i ett halvår minst! I mitten på februari var vi på ultraljudsundersökningen och fick där bekräftat att det bara var en bebis som skulle komma den 21 juli (vårat nya beräknade förlossningsdatum som vi fick i detta lilla undersökningsrum. Vi hade från början räknat på Greta-dagen, den 20/7), och inte två som vi befarade ett tag då jag själv är tvilling.

Jag har gått 278 fulla dagar av 280. 
Jag är i vecka 40. 
Jag har gått 39 fulla veckor och 5 fulla dagar (v39+5). 

Magen har växt (eller rättare sagt hela jag = 22 kilo plus), jag har varit mycket trött och väldigt osocial, rätt labil i humöret och retat gallfeber på min sambo så mycket att hans ord "du vet det Frida, det blir bara en unge" sedan länge ringer i mina öron!

Nu ska jag strax lägga mig igen och hoppas att jag får sova snart. Kom ihåg att jag är utan hund imorgon, så jag ska ta en låååång sovmorgon!

3 dagar kvar...

Publicerad 2007-07-18 20:59:41 i Frida W,

Snart har denna onsdag gått också, och ännu en mormors förutspådda förlossningsdag har strax gått om intet... Och jag som trodde att man skulle kunna lita på gamla människors livsvisedom!

Uuääh! Tilde har åkt ut till mamma och pappas stuga! Det känns jätteskumt. Jag har nu inte en anledning till att gå utanför dörren på hela dan imorgon (om det inte skulle vara för att hämta hem henne igen!). Men allvarligt talat, jag hoppas nu på att det ska bli sova av imorgon, så att vi kan get this show on the road snart! En riktig sån tonårs-sovning hoppas jag på, som sträcker sig till två-tre-tiden på eftermiddagen! Fatta vad avis min sambo ska bli om han hittar mig snarkandes när han jobbat klart sina åtta timmar näst sista dagen innan semestern!

image217

Vi var och åt jättegod rabarberkräm hos mormor idag, jag och min mamma, och då frågade min mor om jag hade lite sammandragningar... Hon såg alltså över bordet hur min mage spände sig till en stenhård boll! Det var riktigt häftigt att känna hur allt drog ihop sig och jag trodde nästan att det skulle låta lite metalligt eller träigt om jag knackade lätt på magen! Men det var ingen smärta involverad, så än har mina värkar inte kommit igång på riktigt. Nu har jag ändå känt av förvärkar och sammandragningar ett bra tag tycker jag, men de går alltid tyvärr över!

Hur vet man om det är förvärkar eller riktiga värkar?
Ibland kan man få så kraftiga förvärkar att man tror att det är förlossningsvärkar, men värkar som försvinner när man reser sig upp är i regel förvärkar. Man kan också prova att ta en dusch eller göra något annat avslappnande - går värken över är det antagligen bara förvärkar. Regelbundna förvärkar kan dock vara ett tecken på att förlossningen är nära.


Våra grannars son fick barn igår, en dag för tidigt! Vi tyckte väl att vi kände igen den lite smått slarvigt parkerade bilen utanför BB när vi var på barnmorskebesöket..! Hon sa annars, hon barnmorskan, att det hade varit en lugn start på veckan på förlossningen, trots att det är runt 90 stycken beräknade födslar nu i juli här i Skellefteå! Så för att få bästa service vore det läge att åka in snarast då?

image218

Anna! Som vi pratat om tidigare har du första tjing på denna tv eftersom vi köpt en ny! Är du intresserad så finns den att hämta hos Almas föräldrar på Ersmarksvägen! Den är din för en hunka! 32 tum... Yes?

4 dagar kvar...

Publicerad 2007-07-17 20:49:41 i Frida W,

Träffade en ny barnmorska idag, som tyckte att allt såg bra ut, förutom mitt blodtryck som är något högt igen. Men bara jag försöker vila och hör av mig om jag får huvudvärk eller blir yr, så ska det inte vara nån jättefara. Ingen äggvita, minus ett kilo för mig(!), stegrande kurva och se på rackarn; idag räknades hjärtljuden till 132 slag/minut = "gossljud".  

image215

Vi får spridda svar överallt, det finns inga säkra tips på hur man kan veta i förväg vad det är för kön på bebisen. Lite grann om olika folktro och skrock har jag hittat på nätet. 

 

Pojke

Flicka

Magens formToppig, utstående mage som inte syns bakifrån.Utbredd mage som sätter sig även på sidorna.
Pigmentrand på magenLång tydlig randIngen rand
Babyns hjärtfrekvensHjärtfrekvens under 140 slag/min.Hjärtfrekvens över 140 slag/min.
Vigselring i ett snöre hållen över magenPendlande ringCirklande ring
Mammans skönhet under graviditetenBibehållen skönhetFlickan tar sin mammas skönhet under graviditeten.
HalsbrännaMycket halsbrännaLite eller ingen halsbränna
Babyn hickarLite eller inteMycket
Babyn sparkar MycketLite mindre
På ultraljudsbildernaHåller händerna mellan benenHåller händerna någon annanstans
Urinvägsinfektioner Många
Var i magen babyn liggerBabyn ligger högtBabyn ligger lågt
BefruktningsdagenUdda datumJämnt datum
Blödande tandköttMindre blödandeMycket blödande
Utputande navelSenare under graviditetenTidigt i graviditeten
Mamman sugen på...ChokladCitron
Babyn sparkar...Mycket på höger sida 
Mamman illamåendeInte eller liteMycket
Samlag under befruktningsmånadenOftaMera sällan
Mammans vårtgård är...Starkt avgränsadMera suddig
Föräldrarnas nästipparRundadeSkåra
Håret på mammans benSnabbare växandeNormalt växande
Vid frågan "Vad har du på händerna?" visar
mamman...
Handflatorna nedåtHandflatorna uppåt
Mamman sugen på... Frukt
Samlag...På ägglossningsdagen3-4 dagar innan ägglossning

Du kommer att få en pojke om...


? du blir vackrare under graviditeten

? du inte var illamående de första tre månaderna

? högra bröstet är större än det vänstra

? dina pupiller utvidgas när du tittar på dig själv i spegeln minst en minut

? du vill äta salt och proteinrik mat, som ost och kött

? dina fötter lättare blir kalla

? du gör en pendel av din vigselring och en bit tråd, hänger den över magen och den svänger i cirklar

? du får torr hy

? du fått tjockare och blankare hår under graviditeten

? håret på benen växet fortare under graviditeten

? du lättare får huvudvärk

? du spontant visar händerna med handflatan nedåt ifall någon ber att få se dem

? du sover på vänster sida

? din urin är klargul

? du var den mest aggressiva parten under sexakten då du blev befruktad

? du luktar starkt från hela kroppen då du ätit vitlök


Du kommer att få en flicka om...


? du inte alls blev vackrare under graviditeten

? du var illamående de första tre månaderna

? vänstra bröstet är större än det högra

? dina pupiller inte utvidgas när du tittar på dig själv i spegeln minst en minut

? du vill äta sötsaker som juice, frukt och godis

? du gör en pendel av din vigselring och en bit tråd och den svänger från sida till sida när du håller den över magen

? din hy är mjukare än vanligt

? du är mer känslosam än vanligt

? du spontant visar dina händer med handflatan uppåt om någon ber att få se dem

? du var den mindre aggressiva sexpartnern när du blev befruktad

? du inte luktar starkt efter att ha ätit vitlök

? ditt hår blivit tunnare och mer glanslöst under graviditeten

? du sover på höger sida

? din urin är mindre klargul

I och med dessa teorier är det just nu en liten Vidar som väntar på att få komma hem till oss!

image216

Inatt har jag sovit som vanligt, alltså inget alls! Jag drog ner en madrass till köket och bäddade där eftersom det var så jäkla kvavt uppe på övervåningen, men inte hjälpte lite svalka mig att somna heller! Och till råga på allt läste jag så klart ut min bok, och självklart är bibblan i Kåge semesterstängt nu ett par veckor! So, what to do tonight?

Vi passade på att fråga barnmorskan idag om råd gällande igångsättning av barnafödande hemma, men hon sa att hon själv provat allt och verkligen inte fått ut nåt av det! Inte ett enda av hennes fyra barn ville komma ut tidigt! Mellan 15 och 21 dagar gick hon över under sina graviditeter! Minst femton dagar! Det skulle innebära en ny förlossningsdag för mig den 5 augusti!

När jag kom hem såg jag ett Vänner-avsnitt på datorn, the one where Rachel is late, och fick några råd angående detta med att få ut ungen fort nog! For the record; det funkar inte med sex eller långa promenader. Återstår nu att pröva väldigt spicy mat och den jäkla joggingturen! Kanske dags att ta tjuren vid hornen, so to speak, och ge sig ut med löpardojjorna i detta spöregn! Och passande nog springa förbi nån tai-restaurang för lite take-away. Synd bara att Ersmark inte är känt för såna kulinariska mathak! 

Vecka 40

Publicerad 2007-07-16 16:18:10 i Frida W,

Vart man än ringer svarar folk lite med andan i halsen; "är du på BB" eller "har vattnet gått"? Och varje gång får jag liksom ursäkta mig lite med ett "nej, jag skulle bara kolla läget hos dig"... De flesta påpekar att jag varit gravid sååååå länge, och med tanke på att många tyckte det såg ut att vara dags där i maj redan kan jag ju förstå dem! En tjejkompis sa på festivallördagen att "du har ju verkligen varit gravid längst av alla"! Kul. Och så försöker de peppa en med att säga att det kan ju hända nu när som helst. Men när som helst kan ju bli typ en vecka in i augusti ändå..!


Nu är du inne i den vecka då du förväntas föda, men i själva verket är det bara ca 5 procent av alla barn som föds på den beräknade nedkomstdagen.
Ja, jag VET!


Jag har i alla fall skickat en lista på personer att kontakta när allt är klart och bebisen ligger i min famn... Det är Anna och Josse som har fått uppgiften att delge er andra hur allt gick, om det blev en Linn eller Vidar och hur stor hon/han är! Bloggen uppdateras väl rätt fort också kan jag tänka, eller hur Anna?


Fem dagar kvar nu till beräknad förlossning...


*Barnet kan väga allt mellan 2,5 och 4,5 kilo och vara 46-55 centimeter långt.


*Barnet är utrustat med över sjuttio olika reflexer.


*De flesta barn föds på natten.


På natten är jag ju ändå vaken, så varsågod att börja resan ut! Jag har lite småont i magen till och från, men det vill inte sätta igång på allvar än. Jag funderar på om det är nåt som jag har ogjort, som fördröjer förlossningen? En kompis till min syrra fick till slut hämta ut en bebisbody i förrgår som hon väntat på nån vecka, och inom ett dygn var hennes bebis ute! Jag har beställt en likadan, så det kanske är dags att åka till stan och plocka upp den för att se till att det blir min tur att föda strax! Annars är det kanske den där joggingturen i elljusspåret som ska fullbordas innan jag får åka in... Det funkar visst bra för en del det där! 


Det kommer nog att vara rätt overkligt när det väl sätter igång. Tänk att vi ska få vara med om en sån sak, som att få barn... Tänk att snart få träffa och sköta om den här klumpen som legat i min mage så länge..!


Kom ut snart, din pappa vill få tidigare semester!

6 dagar kvar...

Publicerad 2007-07-15 20:45:00 i Frida W,

Det blev Byske marknaden igår. Och Byske marknaden idag också för den delen! Gräsmattan är nu klippt den med, efter att ha delat upp det jobbet på två dagar - gräsklippar´n igår och trimmer´n idag! Och sommar har det varit kan man säga! Lördag åkte vi upp till Byske, köpte lite godis och ett par shorts till Patrick. Idag söndag packade vi med Mange, köpte lite godis och ett par till (likadana) shorts till Patrick. Jag får inga nya kläder än. Med mitt svullartempo är det inte läge för det, jag är inte förtjänt av det heller!

Igår stannade vi i Kåge på vägen hem och köpte pizza. Då hörde jag en ljuv stämma ropa mitt namn från gatan. Det var Lovisa! På värsta racingcykeln! I Kåge! Hon letade vägen till Solvik. Iförd tajt träningslinne och cykelbyxor såg hon väldigt sportig ut och jag kände mig mer som en valross än nånsin! Fatta länge sen jag cyklade själv! Jag har inte varit så hurtig under min graviditet inte! Tänk om jag kanske ska ändra till denna taktik då jag är gravid med mitt andra barn..? Det såg ju onekligen härligt ut när hon susade ut på E4:an på sin cykel! Hoppas att du hittade dit och kom fram till din slutdestination sen, Lollo!

Har annars sovit rätt bra inatt må jag säga! Känns som en liten seger! Lugnt i magen än så länge.

image214

Vi försökte få Tilde att bada när vi var i Byske idag, men hon är en riktig badkruka! Patrick bar henne några gånger ut i vattnet, men hon kom lika fort tillbaka. Sen satt hon och blängde på han en bra stund!

En vecka kvar...

Publicerad 2007-07-14 14:02:14 i Frida W,

Idag går vi in i den 40:e veckan! Det är sju dagar till beräknad förlossning, men jag trodde ett tag att allt skulle till att starta sent igår kväll! Jag började få lite onda känningar i magen när jag kvällsduschade, sen när jag la mig började bebisen tumla och sparka runt ordentligt i magen, den tog spjärn med fötterna upp mot revbenen och sen kändes det som att något borrade sig neråt mellan benen! Väldigt svårt att beskriva, men det var lite overkligt, spännande, irriterande och ont! Jag började skriva upp tiderna på det jag tänkte kunde vara värkar, 23.38, 23.48, lite ovisst om 23.58... men sen inget mer. Bebisen hade fortfarande fullt sjå i magen ett bra tag till, men det onda var borta och med det också tanken på en veckas för tidig förlossning...

Jag har gått upp på toaletten antagligen 10-15 gånger mellan halv elva igår kväll och halv ett idag, då jag steg in i duschen igen. Jag tror att jag sov en längre stund från halv sex i morse. Klockan elva hämtade jag upp frukost till sängen oh tvingade mig själv att ligga kvar ett tag till, bara för att kroppen ska få vila i alla fall. Mina sovtimmar räntar inte bra dessa dagar!

Frågan är nu vad vi ska fördriva tiden med resten av dagen. Erika undrade för ett par timmar sen om jag skulle med på loppisrunda i Kusmark och Hebbersliden, och det vill jag ju så klart, men inte just då när jag fortfarande hade "sovmorgon". Fast än finns det ju tid för en tripp! Eller så kanske man ska dra till Byske marknaden, där Sara och Lotta spenderade lite tid igår... Det lät så gott med polkagrisar direkt från godisfabriken! Och sen ville jag ju gärna få klippa gräset igen i helgen. När man planerar att INGET GÖRA en dag, dyker det upp så mycket att välja på..! Och en annan dag, när man är uttråkad till max, har man typ inga roliga val!

Det är ömsom sol, ömsom små regnskurar och hela tiden väldigt kvavt ute, så egentligen orkar man väl inte så mycket, man hinner i alla fall inte så mycket innan svetten lackar och porlar sig i panna och nacke..!

8 dagar kvar...

Publicerad 2007-07-13 22:21:15 i Frida W,

Nu väntar jag in fredagsnatten med oro i kroppen. Det har blivit till en ond cirkel igen det här med sömnsvårigheten, och jag har redan ställt in mig på att det ska bli lika långdraget att somna inatt igen... Det är ju dumt av mig, men det är svårt att inte tänka negativa tankar. Inför imorgon har min sambo lite motvilligt lovat att jag ska få sova ut och ligga kvar i sängen så länge jag vill och behöver! Men det tar bort lite av lättnaden och den avslappnande känslan när han inte ställer sig bakom detta helt till fullo. Han snackar om att han också vill få sova ut ordentligt... Jag menar, aahh! Kan vi fokusera på mig lite nu?!?

Jag har bara små, små förkänningar i magen och bak i svanken, lite lätt mensvärkssmärta då och då. Så är läget just nu.

Idag var min mamma och pappa här på fika. De hade med sig en en gammal kökssoffa med riktigt sofflock (som nu står på vår altan) och en byrå som vi ska ha i våran nya hall när allt är klart och färdigrenoverat! Mina föräldrar håller på att flyttpacka och skicka iväg möbler och grejer och är snart klara med det, och efter helgen får mamma semester och de flyttar då ut till stugan. Då ska vi packa Tildes resväska och skicka henne dit på kollo! Lillgumman..!

Svärföräldrarna har varit över till Finland och handlat kolikmedicin, ifall vi skulle komma att behöva det. Min barnmorska tipsade om dessa droppar som heter Cuplaton, och som tydligen ska vara det allra bästa! Dumt bara att det inte säljs i Sverige, jag vet inte varför det är så heller. Men barnmorskan tyckte att det kunde vara idé att skaffa, då vi snart nykläckta föräldrar båda två hade kolik som små bebisar! Det gäller att förbereda sig nu allt vad som går.

9 dagar kvar...

Publicerad 2007-07-12 18:58:48 i Frida W,

Inatt kunde jag inte sova. Jag har fått liksom en reumatisk värk i alla leder, mest i fingrar och tår. Ingenting fungerade för att få mig att sova gott. Inte förrän klockan hade hunnit bli typ sju i morse. Jag försökte se tv, räkna får, läsa en bok, rulla från sida till sida (vilket i och för sig jag själv också förstår inte är det smidigaste sättet för mig att somna, med alla stön, stånk, aj, phu..!) och vid femtiden då min sambo steg upp för att åka till jobbet åt jag också en liten frukost eftersom jag var så hemskt hungrig. Det måste ha berott på att jag var vaken hela natten..!

Vid lunchtid hade jag varit uppe en timme för att gå ut med hunden och äta frukost igen. Då kom min storasyrra och hjälpte mig med att sätta nytt tyg på vaggan som jag har fått hämta från mamma. Det är en gammal tvättkorg med hjul och madrass, som bebisen ska få ligga i när vi är på nedervåningen. I den har många i familjen sovit i sina väldigt unga dagar, min egen mamma, mina syskon och jag själv och kusiner och så där. Det är tur att min syrra är snäll och kånkar hit sin symaskin, när jag inte alls äger nån och knappt inte skulle veta hur man använder en heller!

Sen tog jag och Tilde en lite längre promenad runt i Kåge innan vi handlade på Ica. Det var ju riktigt varmt att strosa runt och titta på hus och folk. Trots de tråkiga molnen så känns prommisen som dagens höjdpunkt.

När jag kom hem och skulle duscha efter middagen (Bullens pilsnerkorv) upptäckte jag att jag gått runt samhället i Kåge med min bh ut och in hela dan! Hur tänkte jag när jag klädde på mig egentligen? Jag tyckte väl att dan fortlöpt alldeles för bra, för att ha sovit så lite..!

Vecka 39

Publicerad 2007-07-11 23:09:16 i Frida W,

Nej, tjejer, jag har inte åkt in än! Mina förvärkar är bara kortare komihåg av hur ens mensvärk kändes som föut, och mens det hade jag ju senast för typ hundra år sen! Det är idag bara tio dagar kvar till beräknad förlossning.

Jag träffade min barnmorska för sista gången idag. Nu går hon på semester och jag har dryga veckan kvar att vänta (tills det datumet passeras och jag har ytterligare nån vecka gå runt i mitt "tillstånd"). Mina svärföräldrar åkte på husvagnssemester i två veckor idag, så de verkar inte ha några höga tankar om en snar barnbarnsfödelse..! Min sambos mormor förklarade i alla fall att det ska ske nu på onsdag (läs 18/7), så henne vill jag hellre lita på i dagsläget!

Alla värden var bra idag, ett pluskilo dock, men det räknar jag med att kissa ut på ett kick när bebisen har pressats ur min kropp! Nu gäller det att bara sova och vila så mycket som det bara går! Jag har så klart börjat sova dåligt igen. På nätterna ligger jag och vrider mig, eller går upp och ner i trapporna för att äta, dricka, gå på toa, kolla om hunden behöver kissa lite, se på tv, läsa... Sen vid fem-sex-tiden kan jag somna, och då kan man ju inte ligga i sängen hela dan när sambon är på jobbet...

I helgen har vi inget inplanerat, och jag hoppas på en riktig maratonsovning för min egen del. Jag kan gärna tänka mig att lätt sova fram till i alla fall eftermiddagsfikat, säg på lördag, om jag bara får lov! Sen kan jag nog ligga och dra mig till middagen. Som gärna kan bli en pasta bolognese i sängen. Sen måste jag nog vila efter maten. Ta en lång dusch sen, och krypa under täcket för att se film och äta lite godis! Ah, underbart! Vem tar hand om Tilde i helgen?

Ikväll var jag på en visning av Aloe Vera-produkter som var lika bra som förra gången vi fick komma till Norrböle! Vi blev bjudna på tre olika drycker som ska rensa kroppen från alla slaggprodukter och skit man stoppar i sig. Vi fick smörja in oss med flertalet lotions och krämer, som kan hjälpa en med solbrännan, myggbetten, muskelvärken, blåmärken, torr hy, skavsår, paper-cuts, brutna fotleder och spruckna tassar! Alla flaskor är otroligt bra på sitt sätt! Egentligen skulle man ha haft allt, för att vara riktigt garderad mot all slags tarmfickor, åldersrynkor och övervikt! Jag köpte en typ universalgel, som jag tänker ska vara bra att ha hemma. Se, praktiskt och vuxet tänkt igen.

Förra visingen fick jag en lätt nackmassage, idag fick vi allihopa ett fotbad i plastpåsar! Tjejerna satte ner en fot i taget i påsarna och fyllde dem med lite varmt vatten blandat med en massagekräm som luktade Jenka. Sen gjorde de en knut på påsarna upp mot vaden, för att vi skulle kunna plaska runt i våra nästan toffelliknande fotbad utan att skvittra vatten på mattan. Det var varmt och skönt, och det hettade lite mysigt av krämen. När vi sedan badat klart och skulle torka oss såg mina monsterfötter ut att ha absorberat allt vatten tjejerna hällt i påsarna! Riktiga prinskorvstår hade jag! Och jag som tyckt att mina fötter hade minskat lite i storlek de senaste dagarna..! Efter att ha fått smörja in med en lotion, har jag nu i alla fall lite mjukare och lenare fötter, och det kan ju kompensera för svullnaden lite...

Min sambo renoverar så smått på kvällarna här hemma, men vi fortfarande inget golv i vardagsrummet. Jag är förvånansvärt lugn över detta faktum, med tanke på vilken panik och vilka långa att-göra-listor jag skrev när jag fortfarande jobbade! Då hade jag en inre bild av att allt skulle vara fullständigt klart och fixat innan förlossningen, men nu blir jag bara lugnare för varje vecka, och bryr mig inte riktigt om Patrick måste fullborda vardagsrum/hall under sin pappaledighet/semester eller tillochmed kanske till hösten... Konstigt det där. Just nu kan jag känna att jag är nog så nöjd med tillvaron om jag hinner klippa gräset en vända till, gärna på söndag, då ska sommaren ha kommit tillbaka!

Jag vill också bo på hotell!

Publicerad 2007-07-08 23:43:04 i Frida W,

Igår var det nollsjunollsjunollsju, en fullspäckad bröllopsdag kan jag tänka! Jag var på ett av dessa bröllop, och det är tur att det ska betyda tur när det regnar den dan man gifter sig! Det var en jättefin vigsel på bron till brudgummens föräldrars Västerbottensgård, och jag hade som vanligt fullt sjå med att knappa på kameran för att hitta rätt position och rätta skärpan för mina kort (läs; distrahera mig själv för att inte börja grina...). Jag lyckades rätt bra, tycker jag. Fast var det nån på andra sidan folkhopen som hade en fin zoomfunktion på sin kamera så kanske jag blev avslöjad ändå! Men åh, vad det är fint med att lova varandra evig kärlek, vad det är vackert när två blir en! Och när hela familjen bildar trio!

image201

På kvällen var vi inbjudna till en mycket trevlig bröllopsfest, med en massa kul folk, god tårta, fina presenter, karaoke som hördes över HELA Kusmark, mycket pling i glasen, skålar, tokskratt och roliga pratstunder! Det var som det ska vara en väldigt vacker brud, en stilig brudgum, brudvals, diktläsning, lyckoönskingar från alla håll, kramar och det framfördes även en mysig kärleksballad av de äkta makarna!

Jag och min sambo avlägsnade oss en timme innan brudparet skulle dra vidare till hotellet. Då var klockan alltså elva. Patrick hade då under ett par timmar visat sitt intresse för att åka hem, eftersom han "nu förstod hur jag har känt det på fester". Det var väldigt jobbigt för honom att alla kompisar pikade honom för att han "inte fick dricka". Vädigt synd om honom...

Idag hämtade min sambo herr och fru Lindfors vid halv tre, då hade de nog sovit gott i hotellsäng och ätit en härlig frukostbuffé. Vill ´å!  

Jag har på tal om hotellnätter blivit en hejare på att sova, och att sova länge på morgon! Med hjälp av mitt "myrvatten" har jag nu två-tre dagar i rad inte stigit upp före elva! Tack en del för regnet också, som sövt våran hund så bra! När det är dåligt väder kan hon lika gärna ligga och dra sig hela dan. Klok hund vi har!

Kolla vad jag har gjort idag!

image213

Det är roligt när man kan "koka ihop nånting av det man har hemma"! En packe krokar ledde mig in på detta spår. Jag samlade ihop ett hyllplan, ett par ramar, tallriksunderlägg, vykort, ett par shorts, en galge och efter lite fix, trix, klippning och skruvning; Voilá! Rena Macgyver!

Hej på dig Elin, förresten! Det var kul att tjattra på tjejtoan med dig!

Och just det, inga värkar än heller..!

Think big!

Publicerad 2007-07-07 12:35:46 i Frida W,

När man läser om symfys-fundusmåttet kan man ju lätt tolka det måttet som ett riktvärde på hur ens bebis ska se ut storleksmässigt när den kommer ut. Enligt min kurva blir det då minst en femkilos-klump! Men det har jag ju sagt hela tiden, så jag skulle inte bli förvånad.

Allting känns stort just nu. Magen inte minst. För ett par dar sen när jag stod i duschen fick jag även syn på ett par jättefötter i jacuzzin. Helt förskräck tupptäckte jag i nästa sekund att det var mina egna fötter! De har blivit så uppsvällda att jag inte ens själv kände igen dem till en början! Det var bara klimärkena mitt på foten som kunde avslöja deras riktiga ägare, då jag i flera veckor kliat mig till sömns, så jag vet att det har resulterat i såna skorpor. Ringarna runt fotleden har blivit till av såna korta sockar, trots att de är nån storlek för stora! Allting trycker på och trycker in!

image197

Vi pratade om stora barn här en dag, och om föräldrar som inte kan koppla dåliga matvanor till deras ungars överviktighet... Man ser ju program som "Du är vad du äter" och faschineras över hur dåligt insatta folk verkligen kan vara... Kostexperten i programmen går igenom kyl, frys och skafferi och slänger ut mängder med godis, chips, kakor, allting friterat, ölburkar och cola-flaskor på bordet och väldigt sakta går det upp ett ljus för familjen att; "Jaha... Är det därför vi har blivit så tjocka..?" Döh?

Jay Leno pratade i sin monolog för ett par nätter sen om hur vanligt det har blivit att föräldrar betalar stora summor för att en person ska komma hem till dem och aktivera deras barn. Jay hade också såna personer runt sig när han var liten, de kallades VÄNNER! Det är hemskt vad inaktiva dagens unga har blivit, det känns som att datorer och tv:n styr den mesta fritiden. Vart tog fantasin vägen, när man sprang runt och lekte i skogen... Lekar som burkas, pussleken eller vanligt hederligt krig? 

Jag har ju nu chansen att styra in mina egna barn i det jag själv minns som en härligt lekfull barndom, där man på vårens första torra dag var överlycklig över att få slänga in vinterskorna (läs; snow-joggings) långt in i garderoben och istället ta på sig gympadojjorna med kardborre, och sen bara i full glädje springa, fort och fortare! Vi lekte hus och byggde hela samhällen i skogen där man kunde ta sig ett "jobb" som sotare eller brevbärare, och vi lekte med käpphästar och anordade hopptävlingar där man kunde vinna såna rosetter och vi inspirerades av Lill-Babs och lekte "Vem tar vem" (sändes 1990-1992) i ett övergivet minibuss-säte! Det var tider det!

Det är ju ett tag tills min bebis ska ropas in för att "det är mat!", för min bebis vill ju inte komma ut ur magen än! Men sen går det väl antagligen jättefort och man får i sin medelålder säga saker som "oj, vad tiden går" och "jag minns när jag var liten...". Men vänta! Jag har ju precis dragit upp tidens gång! Ja, inte blir vi yngre! Ännu ett kompispar gifter sig idag och igår var jag och min sambo och köpte dräneringsslangar! Man samlar på sig nya vuxenpoäng mest varje dag, tycker jag!

Igår bar vi upp den nymålade byrån till bebisrummet, och jag sorterade alla de små kläderna efter storleksordning i lådorna. Senare idag ska jag sätta upp lite hyllplan på väggen för leksaker och fotoramar, och sätta skruvar liksom på undersidan, så man kan hänga kläder där också. Allt för att göra den kala väggen lite mysigare och mer praktisk. Det är även vuxet att tänka så praktiskt.

image199

Förvärkar

Publicerad 2007-07-05 22:31:22 i Frida W,

Idag var ännu en tid inbokad hos barnmorskan, där fick jag;

*lämna urinprov (ingen äggvita)
*ställa mig på vågen (plus 1 kilo - 22 kilo totalt)
*kolla blodtrycket (lite högt igen; 142/91)
*mäta magen (där symfysmåttet visar på en stadigt uppåtgående kurva)

FAKTA SYMFYS-FUNDUSMÅTTET (SF):

På barnmorskemottagningen mäter barnmorskan din livmoder. Det görs vid varje besök ungefär från graviditetsvecka 25. Barnmorskan mäter med ett måttband från blygdbenet till livmoderns överkant på utsidan av din mage. Värdet ritas sedan in i ett så kallat gravidogram i din journal. Det finns en ?normalkurva?, men man behöver inte följa den kurvan exakt. Kurvan ger en generell bild över hur fostret växer. Tillfälliga skillnader på kurvan är normalt. Det kan vara olika barnmorskor som mäter lite olika.
(http://www.vardguiden.se/Article.asp?c=3278)

SF-måttet inget pålitligt sätt att avgöra hur stort eller litet barnet är. Det gör man bäst med ultraljud. Ett SF-mått tycks idag mest vara till för att se att något händer överhuvudtaget och att det skapas en normalt, växande kurva.

Ett snabbt ökande SF-mått, alternativt en väldigt hög kurva, kan tyda på för mycket fostervatten eller tvillingar. Ett minskade SF-mått, alternativt en mycket låg kurva, kan tex tyda på för lite fostervatten. MEN, oftast beror måttet dock på många olika faktorer som fysiska förutsättningar hos kvinnan, barnets fysik och placering samt om man är förstföderska eller omföderska. (http://www.babyornot.se/menupage.php/uid/209)

*lyssna på hjärtljuden (140 slag/minut)
*låta barnmorskan känna på magen och se där; bebisen ligger fixerad! 

Jag berättade om mitt Tonic Water, och hon lovade att sprida detta ljus till andra som drabbats av restless legs. Min granne ska lätt få en present i helgen! Sen kom vi överrens om att man alltid kan försöka dricka mindre, men när det blir till det enda man tänker på är det bättre att få stilla törsten, gå upp ett par kilo, men må rätt bra än att inte få dricka typ alls och irritera sig på alla med en vattenflaska! Jag har ju i alla fall fått sova två nätter nu! Min barnmorska tyckte väl att jag såg lite ljusare ut under ögonen...

Annars fick jag idag som riktigt mensvärk direkt efter middagen idag, och jag sa att antingen är det här värkar eller så har jag fått magknip av all maten..! Min svärmor trodde det var förvärkar. Jag tog en promenad på tjugo minuter, och hela tiden hade jag en molande värk i ryggslutet, och som ett band runt till framsidan av magen. När jag kom tillbaka tryckte det på ordentligt neråt kissblåsan, men som vanligt fick jag bara ut en matsked eller två. Och jag som trodde att det var läge för en mindre flod och vattnet att gå... 

Jag är väldigt spänd och förväntansfull på hur, var och när det ska sätta igång på riktigt. Men nu har i och för sig Tessan och Anna bestämt att vi ska grilla parisare här imorgon kväll, och lagom tills vi är mätta och nöjda ska allt börja och vi ska susa med Annas blå-bil i spetsen ner mot BB, sen ska allt vara klart under lördagen, för att Tessan ska hinna träffa bebisen innan hon åker hem på tisdag! Så med deras fantasi i åtanke kan jag väl ta det lugnt ett dygn till då!

Födelse den fjärde juli del 2

Publicerad 2007-07-04 20:47:20 i Frida W,

Nu med snart bara tre timmar kvar av den här dagen, kan vi nog lugnt konstatera att det inte blir åka av idag..! Fast det har varit ovanligt lugnt i magen under hela dan, och enligt en kompis kan det vara tecken på att förlossningen snart är stundande. Hon hade varit orolig hela dan att bebisen gett upp helt och hållet i magen, då hon senare under natten väcktes av att vattnet gick! Jag läser in mina egna symtom så väldigt när någon annan berättar om hur det började för dem, så nu väntar jag en explosion i sängen nu inatt istället! Tur att jag har varit förutseende och bäddat med draglakan (för en och en halv vecka sen...)!

Nä, allvarligt, så får jag väl nu ställa in mig på en augustibebis, en stor bebis! Skulle jag sätta ett nytt stoppdatum, blir det då den 1:a augusti. Så var nu beredd på det! Det är mycket man hinner göra på fyra veckor till, kanske vårt hus är lite mer färdigrenoverat, kanske har jag hunnit sova ut riktigt ordentligt, kanske har alla gett upp att vänta och tappat intresset för bebisen och kanske har jag druckit av alla iskalla drycker man suktar efter nu och svällt upp till en ballong med närmare fyrtio kilon på pluskontot..?

Jag låter väl inte less?  

Födelse den fjärde juli

Publicerad 2007-07-04 11:34:45 i Frida W,

Hittills inga känningar. Jo, förresten, igår när jag skulle lägga mig fick jag (lite) värkont i magen igen, men det var nog bara önsketänkande... Halva denna dagen kvar, men just för tillfället tyder inget på att det sker idag. BB-väskan följer med i bilen nu i alla fall när jag åker på kalas. Om...

En glad nyhet i alla fall är att (Shweppes) Indian Tonic Water gjorde mig helt myrfri i benen hela natten! Det var helt klart det bästa tips jag fått på länge! Det smakade skitdåligt, men man behövde bara en klunk så höll man rastlösheten borta! Jag tog en klunk varje gång jag skulle vända mig i sängen, bara för att vara på den säkra sidan, men jag menar - Halleluja!

Imorgon gäller det!

Publicerad 2007-07-03 20:47:38 i Frida W,

Enligt vad min mormor förutspådde ska det bli åka av in till BB imorgon! Känns rätt spännande, så ikväll ska jag gå igenom BB-väskan igen och lägga ner den fina amnings-tröjan som jag fick av tjejerna idag - TACK! Sen ska jag ta en dusch och pröva ett par klunkar Indian Tonic Water innan läggdags, eftersom jag i eftermiddags fick tipset av min granne att denna dryck ska ta bort alla myror i benen! Jag hoppas verkligen att det stämmer, för om det blir förlossning imorgon onsdag, så är det rätt bra om jag har fått sova ut ordentligt och är utvilad!

Annars har det varit en lugn dag, som vi spenderade ute på gräsmattan med salladslunch och rabarberpaj till kaffet! Det var jag, Tessan, Maria-Julia, Anna, Lollo, Anna, Alma och Tilde som åt, åt och åt! Det är de bästa av dagar!Vecka 38

Publicerad 2007-07-01 00:17:59 i Frida W,

Idag går vi in i vecka 38, efter 37 helt fullbordade graviditetsveckor, vilket nu innebär att det är tre veckor kvar till beräknat datum. Det ska bli intressant att se om min och min mormors övertygelse om att min bebis föds på hennes födelsedag ska stämma in, vilket då skulle flytta förlossningsdatumet till nu på onsdag, den 4:e juli...

Man vet ju aldrig hur det ska kännas, vad man kan förvänta sig (förutom nån typ av smärta), hur pass långdraget allting blir eller hur allt ska börja, men i eftermiddags kände jag nåt som kan ha varit nån slags värkar, med som en mensvärksliknande smärta i nedre delen av magen, och som höll i sig en kort stund för att sedan stråla ut i benen. Två värkar hade jag, sen ingenting mer. Lite besviket konstaterade jag att jag nog inte skulle få träffa min bebis idag heller...

Jag har läst att man ska kunna gå efter hur det var för ens egen mamma, om man ska komma att gå över tiden eller föda för tidigt. Om det stämmer kan jag lugnt slappna av till augusti...

Hela veckan och speciellt fredagen har bjudit på sömnlösa nätter för min del, trots mina insomningstabletter som jag fick hos barnmorskan... Jag var så nöjd och glad att jag skulle slippa våndas och vrida och vända mig innan sömnen skulle infinna sig, men ack vad fel jag haft. Inatt somnade jag inte förrän någon gång efter fem, då hade jag försökt läsa, se tv, klistra in kort i mitt nya album och duscha en extra gång, men inget hjälpte mot mina rastlösa ben!

En del kvinnor upplever att de känner sig nedstämda mot slutet av graviditeten. Jajamensan, det är otroligt synd om mig... Aldrig får man känna sig fin, aldrig får man förståelse från sambon, aldrig orkar man göra det man gärna vill och aldrig får man sova!

En del kvinnor drabbas av besvär med diarré i slutet av graviditeten. Det beror troligtvis på en ökning av hormonet prostaglandin som har till uppgift att tömma tarmen inför förlossning. Been there, done that!

I vecka 38 är medelkroppslängden  50 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 3200 gr.

Annars bjöd lördagen på festivalmat i form av en portion Langos och en Souvas - precis som det ska vara! Regnet höll sig borta under Markoolio-konserten och matrasterna! Efter dessa events samlades vi i parken ett gäng, snackade lite skit och Anna var så här glad när hon "barnvaktade" dessa tre Kusmarks- och Ersmarksungar!

image183

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela