Frida & Seth

VATTKOPPOR!

Publicerad 2009-04-14 20:54:25 i Frida berättar...,

                     

Två röda prickar på sidan av magen hittade jag på Seth idag efter att han sovit lunch. Kunde det vara snöloppor? Några timmar senare hade det kommit fram fler utslag på ryggen och i ljumskarna. Seths farmor hjälpte oss att ställa diagosen. Vattkoppor. Det stämmer, när jag började räkna efter, att det nog är ganska precis två veckor sen vi hälsade på Jennie när hon hade sjukdomen.

Nu sover Seth och vi får hoppas han har en bra natt! Sen blir det intressant att se hur många fler koppor som dykt upp tills imorgon...

                     

                                              OM VATTKOPPOR (Googlat såklart!)

Vattkoppor orsakas av ett virus som är mycket smittsamt och sprids i luften när man hostar, nyser och andas. Man är smittsam en till två dagar innan utslagen syns på huden och fram tills dess att blåsorna torkat in. Från smittotillfället tar det 14-21 dagar innan de första symtomen visar sig.


Ibland har man feber någon dag innan man får utslagen. Utslagen kommer först på bålen och därefter i ansiktet och sist på armar och ben. Även slemhinnor, munhåla och könsorgan kan drabbas. De börjar som små röda prickar som snabbt utvecklar sig till kliande blåsor. Efter 1-2 dagar blir blåsorna till skorpor. Nya blåsor kan bildas efter 3-4 dagar.

Sjukdomen ger livslång immunitet. Hos vissa personer blir viruset dock aktivt igen många år senare och orsakar då bältros. Bältros ger endast i mycket sällsynta fall upphov till vattkoppor. Riskindivider kan vara immundefekta patienter.


Symtomen är i regel mildare ju yngre patienten är. Eftersom den som haft vattkoppor blir immun mot att drabbas av sjukdomen igen, anser vissa det önskvärt att barn får vattkoppor, så att de inte får sjukdomen senare i livet då symtomen i regel är värre.


Nya rön har visat att ett barn med vattkoppor inte kan smitta någon så att man får bältros. De kan endast smitta någon med vattkoppor. En person med bältros kan däremot smitta en annan person som utvecklar vattkoppor om de inte tidigare haft det


Barnet ska stanna hemma från förskola och skola fram tills dess att blåsorna har torkat in, men behöver inte vara hemma tills alla sårskorpor fallit av. Efter 7-10 dagar brukar de flesta barn vara friska och smittfria. Barn som är smittfria kan gå till skola eller förskola så snart allmäntillståndet tillåter det, det vill säga så snart de verkar pigga nog.


Det är ovanligt att blåsorna blir infekterade, men det är bra att tvätta huden noggrant med tvål och vatten. Blåsorna kan ha ett grumligt innehåll. Det är naturligt och inget som ska behandlas.


Du kan lindra klådan genom att stryka potatismjöl eller talk på barnets hud. Det kan också hjälpa att kyla huden med svalt vatten, kylbalsam eller zinksalva. Vid svår klåda finns det receptbelagda läkemedel.

                                            KORT SAMMANFATTNING

1. Allmän sjukdomskänsla 1-2 dagar.

2. Därefter röda upphöjda utslag, med blåsbildning på toppen.

3. Blåsorna sprider sig från mage, bröst och rygg till ansikte, hårbotten och mun  under 2-5 dagar.

4. Koppor av olika ålder.

5. Klåda.

6. Feber 38-39 grader. 

7. Sårskorpa bildas på kopporna.

8. Sårskorporna har oftast fallit av inom två veckor.

Kommentarer

Postat av: Jottan

Publicerad 2009-04-15 07:36:24

Stackars lille man, men skönt att det är gjort sedan.

Postat av: jos

Publicerad 2009-04-15 08:42:27

Tänk om Hannes får vattkoppor oxå. Ninas Hjalmar var inte gammal när han fick det. Och jag har tycket att Hannes har känts nästan febrig. Testa i måndags och då visa termometern 37,4. Får prova sen idag. Kan ju vara lika skönt att få det bortgjort, när man ändå är hemma. Imorron förlorar Vilmer möjligheten att bli pappa. Man känner sig väldigt elak. Fast jag vill ju inte att han ska ränna runt heller. Från 20 ikväll får han bara dricka vatten. Hoppas bara att han kommer hem innan dess. Han har varit ute sen 4 i morse.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela