Frida & Seth

Fem och en halv månad gammal...

Publicerad 2008-01-17 21:59:35 i Frida W,

image759
Ny spruta i vänster ben, vilket inte gjorde sonen alls märkbart påverkad vid själva sticket. Och jag som förberett mig på tårar! Ny längd inskriven i boken - 68,5 cm. En ökning på 3,5 cm sen förra besöket på BVC. Ny vikt - 7125 gram. En ökning på 150 gram. På sex veckor! Jag blev allt lite chockad av denna lilla förändring viktmässigt trots att jag sagt ett tag att han inte lagt på sig nåt "bebis-hull". Plus 50 gram för varje två-veckors-period på senare tid alltså.

Men med tanke på att sonen är så sprallig, glad, aktiv och på så strålande humör dagarna i ända, känns det ändå som att allt är ok. Värre vore ju om han tillsammans med sin lite dåliga aptit var gnällig och trött...

Det är bara att fortsätta försöka få i honom grötluncher och potatismiddagar med extra fett. Tids nog ska de också gå ner i lill-kroppen!

"Smakportionerna är till för att barnet långsamt ska vänja sig vid att svälja mat med annan konsistens än bröstmjölk (bröstmjölkersättning), äta med sked och prova nya smaker. De flesta barn har svårt att svälja och maten kommer ofta ut igen. Det är inte för att barnet ogillar maten - det är ovant vid konsistensen och vet helt enkelt inte vad det ska göra med maten. Torka inte bort matresterna runt barnets mun hela tiden - det är bara bra om barnet försöker slicka i sig mat för då tränas också tungan och läpparna.


1/2 - 1 tsk räcker de första dagarna, sen kan du långsamt öka mängden. Fortsätt gärna med samma mat i några dagar innan du byter till en annan. Då får barnet tid att vänja sig vid smaken.

Det spelar egentligen ingen roll vid vilken tid på dagen du ger smakportionen men många föredrar lunch eftersom det är den tiden som sen kommer att bli barnets första huvudmål. Däremot är det viktigt att barnet är utvilat och inte allt för hungrigt - annars kan det bli gnälligt."


Seth klarade de olika testerna bra i alla fall, som att flytta en leksak från en hand till den andra, han såg efter leksaken när den ramlade i marken - precis som han ska kunna nu och han pratade på en del med sköterskan och kunde dra sig upp när hon höll i hans små händer.

Det händer så mycket just nu, Seth gör framsteg nästan varje dag känns det som, och det känns så kul att se att allting följer den mänskliga utvecklingens mall, när det gäller vad han klarar av och blir bättre på. Det är helt fascinerande att tänka att alla har gått igenom samma faser i livet, vid ungefär samma tidpunkt i deras liv... 
                                                                                   image760
Anna
, när du var ungefär lika gammal som Seth är nu kunde du sträcka ut en hand och du hade fullt utvecklat färgseende.  

Jottan, du reagerade på ditt eget namn och kunde hitta föremål som var delvis gömda.

Sara, din syn var utvecklad så att du lättare kunde följa föremål som rörde sig och du kunde vända sig från rygg till mage och från mage till rygg.


Carro, dina fötter och ben kunde stödja kroppens vikt om någon höll dig stående och du började reagera på ordet nej.


Josse, du försökte nå föremål som fanns utanför din räckvidd och du började intressera dig för din egen spegelbild.

Anna
, du använde händerna som ett par krattor och reagerade på känslouttryck från andra människor.  


Thessan
, du använde rösten för att uttrycka om du var glad eller arg och du undersökte saker med mun och händer.


 


Kommentarer

Postat av: Anna O

Publicerad 2008-01-18 10:01:30

Va häftigt!
Jag gillar att du plockar in läsarna i texten. Smart drag =)

Jag tyckte inte heller att Dubbat var så bra. Jag såg bara några minuter i början (på webben) men sen gav jag upp. Det blev som lite pinsamt..

Postat av: Anna O

Publicerad 2008-01-18 11:07:43

Jaasi.. annars då?

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela